Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Την Τετάρτη η δίκη για την επίθεση μέλους της Χρυσής Αυγής σε φοιτητή


Συνεχίζεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και μάλιστα προκλητικά έξω από τον Άρειο Πάγο να χτυπά βάναυσα τη συνάδελφο δικηγόρο ένα τάγμα εφόδου. Δεν δρουν αυθόρμητα αλλά με κεντρικό σχεδιασμό. Θέλουν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες και είναι δομημένα στρατιωτικά.». Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του φοιτητή, Αλέξη Λάζαρη, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από χρυσαυγίτες τον περασμένο Απρίλιο στους Αμπελόκηπους, σε συνέντευξη τύπου για τη δίκη του μέλους της Χρυσής Αυγής Χ. Ζέρβα για την επίθεση στον φοιτητή, συνέντευξη στην οποία συμμετείχαν φορείς που διοργανώνουν σχετική κινητοποίηση την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 8.30πμ, έξω από το Εφετείο, Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως.

Στην συνέντευξη μίλησαν οι Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα φοιτητή Αλέξη Λάζαρη,Δημήτρης Ζώτος συνήγορος του Αλέξη Λάζαρη, Ευγενία Κουνιάκη δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Χρύσα παπαδοπούλου, συνήγορος της της οικογένειας Παύλου Φύσσα, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Νίκος Καλόγερος εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ.

Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα φοιτητή Αλέξη Λάζαρη: Συνεχίζεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και μάλιστα προκλητικά έξω από τον Άρειο Πάγο να χτυπά βάναυσα τη συνάδελφο δικηγόρο ένα τάγμα εφόδου. Δεν δρουν αυθόρμητα αλλά με κεντρικό σχεδιασμό. Θέλουν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες και είναι δομημένα στρατιωτικά. Ακούμε τις μαρτυρίες των πρώην μελών της ΧΑ και ανατριχιάζουμε. Ο μάρτυρας Α την προηγούμενη βδομάδα είπε ότι εκπαιδεύονται σαν κομάντο, τύπου ΟΥΚ. Βλέπουμε πως ό,τι εκπαίδευση παίρνουν την εφαρμόζουν στο δρόμο. Στον Αλέξη Λάζαρη αυτήν εφάρμοσε. Έχει πρόβλημα στον αυχένα. Και ο μάρτυρας έχει πρόβλημα στον αυχένα γιατί στην εκπαίδευση τους έκαναν τα ίδια για να αντέχουν στον πόνο.

Ο άλλος μάρτυρας ο Σταύρου ξεκαθαρίζει ότι είναι εθνικοσοσιαλιστές. Ξέρουμε ότι έχουν το καταστατικό του 87, στο οποίο προβλέπεται ότι πέρα από τους «εκτελεστές» υπάρχει και η ηγεσία που δίνει τις γενικές ή ειδικές οδηγίες, κανείς δεν ενεργεί χωρίς εντολή. Στην περίπτωση του Αλέξη έχουμε όλη την ηγεσία παρούσα στα γραφεία από το πρωί που είχαν σπάσει κάποια τζάμια, κάποιοι έμειναν λοιπόν μέχρι το μεσημέρι που έγινε η επίθεση. Το τάγμα εφόδου ξεκίνησε από εκεί.

Όλη η κοινωνία πρέπει να αφυπνιστεί γιατί οι χρυσαυγίτες στρέφονται ενάντια σε όλη την κοινωνία: μετανάστες, πρόσφυγες, σπουδαστές, επιστήμονες.

Να ευχαριστήσουμε την ΑΔΕΔΥ που βοηθάει οικονομικά, ηθικά, στηρίζει την Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων της ΧΑ, και βοηθάει και στην αφύπνηση και την ενθάρρυνση των πολιτών. Δεν φοβούνται πια, όπως δε φοβήθηκαν οι μάρτυρες τότε με τον Αλέξη. Από τους τρεις μάρτυρες μάλιστα οι δύο είναι γυναίκες. Με θάρρος και σθένος αντιτάχθηκαν κατά των δολοφόνων.

Ο ίδιος ο Ζέρβας είχε την πεποίθηση ότι δε θα συλληφθεί. Το θράσος του φάνηκε έξω από τα ανακριτικά γραφεία όταν πήγε ο Αλέξης να τον αναγνωρίσει: αστεϊζόταν γιατί πίστευε ότι δε θα συλληφθεί. Μάλιστα ζήτησε να φύγει με το βραχιολάκι. Δεν τους ενδιαφέρει το ποινικό μητρώο, αλλά να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Δεν ανακόπτεται η καριέρα τους. Όταν όμως πήρε το δρόμο προς τη φυλακή ήταν άλλος άνθρωπος, χαμήλωσε το κεφάλι.

Θα πρέπει να αρχίσουν να το συνειδητοποιούν αυτό, ότι θα συλλαμβάνονται και θα φυλακίζονται».

Δημήτρης Ζώτος, συνήγορος Αλέξη Λάζαρ稫Είμαι ο συνήγορος στην υπόθεση μαζί με την Κλειώ Παντολέων. Η δίκη γίνεται στο Δ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο Εφετείο Αθηνών. Έχει το Νο 6 και θα γίνει μέσα στα πλαίσια του ωραρίου.

Οι κατηγορίες είναι από κοινού ληστεία και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Η πρώτη έχει ένα πλαίσιο ποινής από 5 έως 20 χρόνια, και η δεύτερη μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη.

Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις. Αρχικά είναι η γενναιότητα των απλών ανθρώπων, έχουμε αυτόπτες μάρτυρες. Η ακραία δολοφονική και βάρβαρη επίθεση έγινε μέρα μεσημέρι ώρα 3, μπροστά σε καταστήματα, στα 70 μέτρα από τη Μεσογείων. Μπροστά στα μάτια του κόσμου, οι άνθρωποι εκεί την είδαν σε όλη τη διάρκειά της. Κάποιοι από αυτούς βρήκαν το θάρρος και κατέθεσαν την ίδια μέρα, ίδια ώρα με την καθαρή εικόνα στο μυαλό τους. Οι δράστες, κατέθεσαν, είναι χρυσαυγίτες. Ο δράστης που αναγνωρίστηκε είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας των γραφείων, Χ. Ζέρβας. Μέλος 25 χρόνια. Υποψήφιος βουλευτής στο ν.Άρτας. Υποψήφιος σύμβουλος στο Δ. Αθήνας με επικεφαλής τον Κασιδιάρη. Πληρωνόταν από τη Βουλή, μετακλητός υπάλληλος. Παρά τω αρχηγώ, τόσο κοντά στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Επιπλέον γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης της ΧΑ στους Αμπελόκηπους.

Από τη μεγάλη δίκη ξέρουμε τι σημαίνει υπεύθυνος ασφαλείας και γραμματέας τοπικής: υπεύθυνος του 5μελούς, της ηγεσίας της τοπικής ομάδας κρούσης. Την περίοδο της επίθεσης στον Αλέξη Λάζαρη τα τάγματα εφόδου είχαν αποσυρθεί από τους δρόμους λόγω της δίκης και κυρίως της πίεσης του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά δεν είχαν διαλυθεί. Η απόδειξη είναι η επίθεση αυτή.

Για τη βαρβαρότητα της επίθεσης έχουμε την σπάνια περίπτωση η ίδια η ιατροδικαστική έκθεση να περιγράφει τη βλάβη ως «βαριά σωματική βλάβη». Η δίωξη δεν έγινε αρχικά έτσι, η κατηγορία ήταν το πλημμέλημα «επικίνδυνη βλάβη», δηλαδή δυνητικά βαριά, αλλά μετά την έκθεση έγινε το κακούργημα «βαριά σκοπούμενη».

Θα μπορούσε να υπάρχει και αυστηρότερος χειρισμός. Υπάρχουν ελλείψεις της προδικασίας. Πρώτο στην ανακριτική διαδικασία. Δε ζητήθηκε το κινητό του δράστη. Από αυτό θα είχαμε δύο στοιχεία, τι κλήσεις έγιναν στον κρίσιμο χρόνο κατά τον οποίο ο δράστης επικαλείται άλλοθι και δεύτερο πού έγιναν οι κλήσεις: θα αποκαλυφθεί ότι βρισκόταν στα γραφεία και όχι για καφέ όπως λέει.

Δεύτερο δε ζητήθηκε το υλικό από τις κάμερες στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Τρίτο το υλικό από τις κάμερες από την τράπεζα Πειραιώς λίγο πιο κάτω ζητήθηκε, αλλά ο ανακριτής αρκέστηκε στη διαβεβαίωση ενός αστυνομικού που πήγε και το είδε ότι «δεν υπάρχει κάτι», πράγμα πρωτοφανές. Τέταρτο έξω από τα γραφεία της ΧΑ υπάρχει μόνιμα ένας φρουρός αστυνομικός, που δεν κλήθηκε να καταθέσει για το εάν ήταν εκεί ο Ζέρβας κατά τον κρίσιμο χρόνο και ποιος άλλος ήταν. Υπάρχουν φωτογραφίες που αποτυπώνουν το Ζέρβα εκείνη τη μέρα μαζί με τον Κασιδιάρη, τον Μίχο και άλλους της ηγεσίας έξω από τα γραφεία.

Η επίθεση αυτή όπως και πολλές άλλες δε θα είχε γίνει αν δεν υπήρχαν τα γραφεία. Η επίθεση στο ΠΑΜΕ, στους Πακιστανούς στην Ιεράπετρα, στο Συνεργείο στην Ηλιούπολη, η δολοφονία του Π. Φύσσα, έχουν όλες ως αφετηρία, ως τόπο σχεδιασμού και οργάνωσής τους τα τοπικά γραφεία. Το αίτημα της Πρωτοβουλίας είναι βάσιμο. Και είναι ο μόνος τρόπος για να αισθάνεται ο κόσμος των γειτονιών ασφαλής. Τα γραφεία είναι δημόσιος κίνδυνος για όλους.

Η εμφάνιση του Λάζαρη ήταν αυτή που τους έκανε να τον αξιολογήσουν ως εχθρό, είχε το στερεότυπο αυτού που οι χρυσαυγίτες λένε «οι άπλυτοι». Είναι η εμφάνιση που έχει η πλειοψηφία της νεολαίας. Αντίστοιχα οι μετανάστες έχουν το χρώμα του δέρματος. Αντίστοιχα και ο Παύλος Φύσσας, αντίστοιχα και οι συνδικαλιστές.

Όπου δεν υπήρχαν γραφεία, δεν υπήρχαν και επιθέσεις.

Η ΧΑ είναι σε περίοδο πάρα πολύ δύσκολη. Ύστερα από την αποχώρηση του Μίχου, που -αν και έφυγε για να προστατεύσει τη θέση του στην Εύβοια- κατηγόρησε την οργάνωση ότι έγινε γιαλατζί, θέλει να αποδείξει στα μέλη της ότι είναι ακόμα αμετανόητοι ναζί. Γι αυτό και είναι ακόμη επικίνδυνη, γι αυτό και η επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη, στην Ευγενία Κουνιάκη κλπ.

Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι δύο: πρώτο η παραδειγματική καταδίκη της, δεύτερο όπου υπάρχει δράση της ΧΑ να βρίσκει απέναντι τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία».

Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Είναι περίεργο να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση ως θύμα της ΧΑ και όχι ως δικηγόρος κάποιου που έχει πέσει θύμα της. Η ΧΑ είναι παρούσα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν γίνει επιθέσεις και προπηλακισμοί. Ακόμη και απέναντι στη Μάγδα Φύσσα οι επιθέσεις είναι πολύ συχνές.

Η επίθεση σε βάρος μου είχε δύο στόχους. Πρώτον ότι εγώ και άλλες δύο κοπέλες –κι αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει τα αντανακλαστικά- αντιδράσαμε στην καταδίωξη ενός ανθρώπου που μπορεί να ήταν απλός περαστικός αλλά σε βάρος του έκαναν επίδειξη ισχύος. Δεύτερον, τουλάχιστον από την πλευρά του Δεβελέκου και άλλων που βρίσκονται στο κοινό της δίκης συχνά, μπορεί να αναγνωρίσανε στο πρόσωπό μου την «άλλη πλευρά».

Έχει πολύ ενδιαφέρον η παρουσία βουλευτών στη ΓΑΔΑ μετά τις προσαγωγές ως ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Το ίδιο και η μετέπειτα δήλωση της Σκορδέλη για το πόσο χαίρεται για την επίθεση εναντίον μου. Βλέπουμε να επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε ο Δημήτρης Ψαρράς ως μάρτυρας στη δίκη ότι υπάρχει μια αντίφαση στη ΧΑ: από τη μια μεριά χαίρονται για τις επιθέσεις και τις χρειάζονται, από την άλλη φοβούνται τις ποινικές ευθύνες. Την αντιφατικότητα αυτή την έχουμε δει σε όλες τις επιθέσεις.

Έχει σημασία να είμαστε στη δίκη του Ζέρβα της Τετάρτης, καθώς και σε όσες δικάσιμες της μεγάλης δίκης μπορούμε για τους επόμενους μήνες που θα συνεχίζεται. Από τα θύματα που έχουν περάσει από τη μεγάλη δίκη ως μάρτυρες βλέπουμε ποιος είναι ο στόχος της ΧΑ: πρόσφυγες, μετανάστες, αντιφασίστες, όποιος αντιστέκεται στην παρουσία της. Αντιλαμβάνεσαι δε πώς δρουν, φάνηκε και στο Εφετείο: το ντύσιμο, την δράση, την επιθετικότητα, τη γρήγορη διαφυγή.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η επίθεση έγινε απέναντι από το Εφετείο. Κοινοί εγκληματίες θα είχαν φύγει μέσα από τα στενά. Όμως αυτοί πέρασαν απέναντι και κρυφτήκανε μέσα στην αστυνομία, στα ΜΑΤ και στους υπόλοιπους χρυσαυγίτες. Δεν δρουν πλήρως απονομιμοποιημένοι».

Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την οικογένεια Παύλου Φύσσα: Το ότι αυτόπτες μάρτυρες πήγαν την ίδια μέρα να καταθέσουν για την επίθεση σε βάρος του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη είναι μια σημαντική τομή που έχει γίνει. Παλιότερα υπήρχε ο φόβος. Τέτοιες σοβαρές επιθέσεις έφτασαν μόνο μέχρι το στάδιο της καταγγελίας, ούτε καν μήνυσης για να γίνει σχηματισμός δικογραφίας.

Ως πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της ΧΑ, είμαστε αλληλέγγυοι στο δικαστικό αγώνα του Αλέξη Λάζαρη και των οικείων του.

Δεν ήταν τυχαίο μέλος ο Ζέρβας για τη ΧΑ. Επιπλέον αυτή η επίθεση ξεκίνησε από τα γραφεία και φυσικά δεν ήταν η πρώτη. Από τη δεκαετία του ’90 υπάρχουν καταγραφές για τέτοιου είδους επιθέσεις.

Όμως αυτή η επίθεση ανέδειξε και κάτι άλλο: το ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Το πρωί της ίδιας μέρας είχε γίνει επίθεση στα γραφεία. Ώρες μετά έχουμε μια εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση σε βάρος ενός τυχαίου περαστικού που δεν πληροί τα κριτήριά τους και εντάσσεται σε αυτό που αυτοί ονομάζουν «αναρχοάπλυτος». Είναι η λογική των αντιποίνων. Είναι η λογική που είχαν τα ναζιστικά στρατεύματα της κατοχής σε βάρος του ελληνικού λαού».

Καλούμε τον κόσμο να είναι παρών στο δικαστήριο την Τετάρτη σε συμπαράσταση του Αλέξη Λάζαρη και της οικογένειάς του, καθώς και στη δίκη της ΧΑ που θα συνεχιστεί για ένα διάστημα ακόμη.

Νίκος Καλόγηρος, ΕΕ ΑΔΕΔΥ: «Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στέκεται αλληλέγγυα στον δικαστικό αγώνα του Αλέξη Λάζαρη ενάντια στη ΧΑ και θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες. Θα είμαστε στη συγκέντρωση της Τετάρτης».

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Χρυσή Αυγή και τη μάχη για να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια τους. Από τη μία μεριά, μια σειρά κοινοτικά συμβούλια (1ο, 6ο, 7ο) έχουν βγάλει ψηφίσματα ενάντια στα γραφεία-ορμητήρια της οργάνωσης στη Μεσογείων. Από την άλλη μεριά οι χρυσαυγίτες κάνουν προσπάθεια να επανεμφανιστούν, έχουμε την επίθεση σε βάρος του Αμίρ, το όργιο επιθέσεων σε Ασπρόπυργο και Γκορυτσά, τις απειλές σε βάρος του 144ου σχολείου που ανοίγει σύντομα για γυναίκες και παιδιά από το Πακιστάν.

Την Τετάρτη 8/11 στις 8.30πμ έξω από το δικαστήριο του Εφετείου θα υπάρχει αντιφασιστική συγκέντρωση για τη δίκη του Ζέρβα. Τη συγκέντρωση στηρίζει η ΑΔΕΔΥ, το σωματείο των εργαζόμενων του Αγ.Σάββα έχει βγάλει δίωρη στάση εργασίας για να συμμετέχει το προσωπικό, η Β ΕΛΜΕ, η Λαική Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου. Τη συγκέντρωση επίσης στηρίζουν μια σειρά τοπικές συλλογικότητες και φορείς.

Να θυμίσω ότι η ΑΔΕΔΥ κάλεσε πανεργατική απεργία στις 28 Σεπτέμβρη του 2013, με δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και να αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δίωξη της οργάνωσης. Επίσης στις 20 Απρίλη 2015 είχε κηρύξει στάση εργασίας και 2,5 χιλιάδες κόσμος διαδήλωσε στον Κορυδαλλό στην έναρξη της δικαστικής διαδικασίας».

Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “η Ενότητα” : Στενοχωρήθηκα πολύ που χτύπησαν την Ευγενία Κουνιάκη, τη δικηγόρο που είναι στο πλευρό κάθε θύματος των φασιστών. Κάνουν αυτά τα πράγματα και μέσα στη Βουλή, όταν είχαν επιτεθεί σε εμάς [σ: Αύγουστος 2012], μπροστά στο δικαστήριο, έξω από τη ΓΑΔΑ. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια στους φασίστες πολύ ανοιχτά, γι αυτό 8/11 θα είμαστε κι εμείς εκεί.

Ο Δήμος Αθηναίων μας παραχώρησε χώρο για Κυριακάτικο σχολείο [σ: για γυναίκες από το Πακιστάν που θέλουν να μάθουν ελληνικά και παιδιά που θέλουν να διδαχθούν τη μητρική τους]. Μας έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα όσοι δε θέλουν αυτό το σχολείο. Θέλω να σας ενημερώσω ότι θα κάνουμε υποδοχή των παιδιών την Κυριακή 12/11 στις 10πμ [σ: στο 144ο σχολείο] και σας καλώ να το στηρίξετε για να πούμε ένα όχι στο φασισμό και το ρατσισμό».

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.