Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Η ΛΑΕ Ηρακλείου για την επαναφορά του τραπεζίτη Σάλλα, στην Παγκρήτια τράπεζα.



"Ο Μιχ. Σάλλας μαζί με μια σειρά από άλλους εγχώριους τραπεζίτες πρωταγωνίστησαν στην καταλήστευση των τραπεζών και ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδας και ένταξη της στη μνημονιακή υποδούλωση.

Οι τράπεζες όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια αντί να στηρίζουν την οικονομία, την έπνιγαν στην κυριολεξία, ενώ ο ελληνικός λαός πλήρωσε πάνω από 40 δις για τη «σωτηρία» τους (ανακεφαλαιοποιήση τους), οι οποίες τελικά κατάληξαν αντί «πινακίου φακής» σε ξένα funds.

Είναι –ο Σάλλας- ένας από τους βασικούς υπεύθυνους της τραπεζικής ασυδοσίας και παρά τις διώξεις που έχει σε βάρος του για τα πνιγηρά σκάνδαλα της Τράπεζας Πειραιώς, επανέρχεται στο τραπεζικό προσκήνιο, μετά την απομάκρυνσή του από την τελευταία.

Η επιστροφή του στον τόπο του εγκλήματος, γίνεται μέσω της «χρεοκοπημένης» Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία έτσι χάνει τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα. Με τη στήριξη των εποπτικών αρχών (Τράπεζα Ελλάδας και υπερεθνικού SSM), πήρε το πράσινο φως για την είσοδο της Lyktos Participation ως στρατηγικού επενδυτή στο Μετοχικό Κεφάλαιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Πρόεδρος της Lyktos ο Σάλλας, επικεφαλής «γνωστών – αγνώστων» κεφαλαιακών συμφερόντων. Tα συμφέροντα που εκπροσωπεί, δεν εισβάλλουν στην Παγκρήτια απλά και μόνο γιατί θεωρούν ότι μπορεί να «εξυγιανθεί» και να διευρύνει τις θέσεις της στην Κρήτη, αλλά κυρίως διότι η «Παγκρήτια» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «βραχίονας» και «όχημα» μιας ευρύτερης παρουσίας στο τραπεζικό σύστημα με ελάχιστα κεφάλαια εκκίνησης ύψους 13-15 εκ.!!

Είναι βέβαιο ότι, δεν θα εισέβαλε ξανά στο τραπεζικό προσκήνιο, αν δεν ήταν πεπεισμένος ότι οι τράπεζες, παρά τα προβλήματα τους, εξακολουθούν να αποτελούν πεδίο μεγάλων κερδών και ωφελημάτων (ιδιαίτερα μετά τη ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων), καθώς και πεδίο διαπλοκής της οικονομικής ολιγαρχίας με βαρόνους των media και της άρχουσας ελίτ, των οποίων τα σκάνδαλα αναλαμβάνουν να καλύψουν οι αιχμάλωτες μνημονιακές κυβερνήσεις και η διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδας.

Η ΛΑΕ θεωρεί, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς εθνικοποίηση των τραπεζών, κατάργηση της λιτότητας, αποδέσμευση από την επιτροπεία της ευρωζώνης και την εφαρμογή προγράμματος φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση. Αυτό θα είναι έργο μιας λαϊκής κυβέρνησης, που θα προσανατολίσει τις τράπεζες στην παροχή των αναγκαίων πιστώσεων με ευνοϊκούς όρους, προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες, συνεταιρισμούς κτλ, και τη χρηματοδότηση παραγωγικών και κοινωνικών έργων, με στόχο την οικονομική ανόρθωση, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του εισοδήματος και την προκοπή της χώρας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.