Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Νύχτα των κρυστάλλων για τους πρόσφυγες στη Χίο. Δολοφονικές επιθέσεις απο ναζί...

Στην προβλήτα της Ιχθυόσκαλας Χίου, δίπλα στο κύμα, με τη θερμοκρασία να φτάνει μόλις στους οχτώ βαθμούς και την υγρασία να τρυπάει κόκαλα, βρήκε το ξημέρωμα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο καμπ της Σούδας.
Αυτή ήταν η κατάληξη της ανεξέλεγκτης δράσης μιας ομάδας χρυσαυγιτών που με την πλήρη ανοχή -αν όχι κάλυψη και συνεργασία- της αστυνομίας, επί πέντε και πλέον ώρες τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου έως και τα ξημερώματα της επομένης, από ψηλά σημεία γύρω από τον καταυλισμό πετούσαν μολότοφ, έκαιγαν σκηνές προσφύγων και ξυλοκοπούσαν αλληλέγγυους που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τρομοκρατημένους πρόσφυγες.
Μόλις δύο λεπτά πριν από τη λήξη της ειρηνικής πορείας για το Πολυτεχνείο, που γινόταν εκείνη την ώρα, ξεκίνησε και η εγκληματική δράση της συμμορίας που εδώ και λίγες ημέρες προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς της νόμους υπό το αδιάφορο βλέμμα των αρχών.
Η ομάδα χρυσαυγιτών είχε κάνει και πάλι την εμφάνισή της πετώντας πάνω από τα τείχη του Κάστρου μολότοφ σε μια σκηνή προσφύγων, με αποτέλεσμα αυτή να πάρει φωτιά και να κάψει όλα τα υπάρχοντα μιας οικογένειας που διέμενε εκεί. Το σκηνικό επαναλήφθηκε λίγα λεπτά αργότερα, οπότε κάηκε άλλη σκηνή στην οποία διέμεναν κάποιοι νεαροί.


Δολοφονικό μένος


Παρόμοιες επιθέσεις συνεχίστηκαν και επαναλήφθηκαν αρκετές φορές, με αποκορύφωμα τη ρίψη τεσσάρων-πέντε μολότοφ πάλι εναντίον των σκηνών -για καλή τύχη των προσφύγων ανεφλέγη μόλις η μία.
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με ρίψη κροτίδων και βεγγαλικών, αναγκάζοντας στο τέλος τους πρόσφυγες να βγουν από τα καταλύματά τους και να μεταφερθούν στην προβλήτα της γειτονικής ιχθυόσκαλας προκειμένου να προστατεύσουν την ίδια τους τη ζωή που κινδύνευε στην Ελλάδα του 2016, όταν οι ίδιοι είχαν σωθεί από τις βόμβες που πέφτουν στην πατρίδα τους.
Την ίδια στιγμή ομάδα χρυσαυγιτών αποτελούμενη από τριάντα άτομα ήταν σε απόσταση αναπνοής από τον καταυλισμό, στην απέναντι πλευρά της τάφρου του Κάστρου και μόλις λίγα μέτρα μακριά από μια διμοιρία ΜΑΤ χωρίς κανείς να τους ενοχλεί.

Νωρίτερα στον χώρο των αλληλέγγυων είχε σημάνει συναγερμός. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που έχουν επιβάλει οι xρυσαυγίτες στους γύρω δρόμους, αρκετοί κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εκεί, κυρίως με την κάλυψη της πορείας για το Πολυτεχνείο που μετά την κατάθεση στεφάνου στο Mνημείο Ηρώων κατευθύνθηκε στη Σούδα, παρέμεινε μισή ώρα φωνάζοντας συνθήματα και αποχώρησε ειρηνικά.

Δύο από τους αλληλέγγυους, η Τζένη Κ. και ο Αλέξανδρος Π., μαζί με άλλους έμειναν στον χώρο και αργά τη νύχτα άρχισαν να μοιράζουν κουβέρτες και ρούχα στους εκατοντάδες πρόσφυγες που κινδύνευαν με υποθερμία. Ανάμεσά τους παιδιά, ηλικιωμένοι και άλλοι τρομοκρατημένοι πρόσφυγες που αναζητούσαν τρόπο να διαφύγουν.
Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και αναζητείται επειγόντως φιλόξενη στέγη για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Ορισμένα παιδιά κλαίνε και τότε οι δύο αποφασίζουν να βγουν από το καμπ με σκοπό να προχωρήσουν μέχρι το αυτοκίνητο που έχουν αφήσει στην πλατεία της πόλης και να επιστρέψουν, ώστε να πάρουν μια οικογένεια με παιδιά και ηλικιωμένους για τους οποίους έχει βρεθεί φιλοξενία.


ΜΑΤ... καθυστερημένα



«Βγαίναμε από το καμπ, όταν η ομάδα χρυσαυγιτών άρχισε να μας βρίζει. Συνεχίσαμε να προχωράμε χωρίς να απαντήσουμε, όταν ο όχλος αυτός των 30-40 ατόμων κινήθηκε απειλητικά εναντίον μας και ξεκίνησε να μας επιτίθεται. Με έριξαν κάτω και άρχισαν να με κλοτσούν με μανία και μίσος σε όλο το κορμί. Με την άκρη του ματιού μου είδα ότι είχαν επιτεθεί και στην Τζένη, η οποία στη συνέχεια έπεσε αναίσθητη» περιγράφει ο Αλέξανδρος. Από τη μανία του όχλου τελικά τους έσωσε η επέμβαση των ΜΑΤ, που με αρκετή καθυστέρηση αποφάσισαν να παρέμβουν διώχνοντας μακριά τους χρυσαυγίτες. Οι δυο τους κατέληξαν στο νοσοκομείο, όπου παρέμειναν νοσηλευόμενοι κυρίως για προληπτικούς λόγους.
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή το πρωί, πάλι με πέτρες που έπεφταν από τις αυλές των γύρω σπιτιών στις σκεπές των οικίσκων, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ακόμα ενός πρόσφυγα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Υπενθυμίζουμε ότι εκεί συνεχίζει να νοσηλεύεται, εκτός ΜΕΘ πλέον, 25χρονος πρόσφυγας με ανοιγμένο κεφάλι και υπό την ανάγκη μεταφοράς σε νοσοκομείο με νευροχειρουργική κλινική.



Η προσωπική μαρτυρία 


Μετά τις επιθέσεις με μολότοφ και στο άκουσμα ότι αυτές συνεχίζονται από την άλλη πλευρά της τάφρου όπου υπάρχουν σπίτια, αποφάσισα να κινηθώ προς τα τείχη του Κάστρου ώστε να έχω μια συνολική εικόνα της περιοχής.
Οι ίδιοι οι πρόσφυγες, φοβισμένοι πλέον από τις επιθέσεις, αφού με ρώτησαν ποιος είμαι και τι θέλω, με προέτρεψαν να κατέβω φοβούμενοι ότι μπορεί ο άγνωστος εκεί ψηλά να ήταν κάποιος φασίστας. Μη έχοντας διαπιστώσει κάτι, για καλή μου τύχη κατέβηκα.
Επέστρεψα όμως έπειτα από λίγα λεπτά στο άκουσμα ότι οι επιθέσεις συνεχίζονταν. Δεν κατάφερα να φτάσω μέχρι εκεί.
«Ο όχλος των 30-40 ατόμων κινήθηκε απειλητικά εναντίον μας και ξεκίνησε να μας επιτίθεται. Με έριξαν κάτω και άρχισαν να με κλοτσούν με μανία και μίσος σε όλο το κορμί. Με την άκρη του ματιού μου είδα ότι είχαν επιτεθεί και στην Τζένη, η οποία στη συνέχεια έπεσε αναίσθητη» περιγράφει ο αλληλέγγυος Αλέξανδρος Π.
Τρεις αστυνομικοί με πολιτικά με σταμάτησαν ευγενικά και αφού με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανείς και τίποτα εκεί πάνω, αποχώρησα εκ νέου. Ηταν μόλις λίγα λεπτά μετά τη δεύτερη επίθεση...
Αναρωτιέμαι πόσο λογικό είναι οι αστυνομικοί που ήταν ήδη εκεί πριν από μένα να μην κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες, όταν οι μόνες δίοδοι προς τα τείχη είναι δύο, ενώ εκείνη την ώρα και οι δαιδαλώδεις δρόμοι της παραδοσιακής γειτονιάς του Κάστρου ήταν άδειοι.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε» μου δήλωσε ο αστυνομικός όταν του εξέφρασα την απορία μου, καλώντας τον να του δείξω και το δεύτερο μονοπάτι που οδηγεί εκεί ώστε να το φυλάξουν και αυτό. Εμεινα τελικά με την απορία.
Οντως, κ. Τόσκα, η αστυνομία «κάνει ό,τι μπορεί»; Διότι από τα γεγονότα του Απριλίου στο λιμάνι της Χίου και μετά οι ντόπιοι άλλα διαπιστώνουμε. Ξυλοδαρμοί, απειλές, τραμπουκισμοί εναντίον προσφύγων, αλληλέγγυων και δημοσιογράφων τείνουν να γίνουν φαινόμενα που πλέον δεν θα αποτελούν καν είδηση.
Θα πρέπει να υπάρξει νεκρός ώστε η κυβέρνηση να αποφασίσει να παρέμβει ή μήπως κάπως, κάπου εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το νησί;
Υποτίθεται, κ. υπουργέ, ότι πρόσφατα αλλάξατε τον αστυνομικό διευθυντή Χίου μεταξύ άλλων και για λόγους που σχετίζονταν με την αδυναμία ελέγχου των ανάλογων περιστατικών βίας. Δυστυχώς, βλέπουμε την κίνηση αυτή να καταγράφεται όχι απλώς ως αναποτελεσματική, αλλά να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.


Τη στάση της ΕΛ.ΑΣ ερευνά ο Ν. Τόσκας


Συντάκτης: Μάνος Τσαλδάρης

Ενοχλημένος για όσα συνέβησαν στη Χίο τα τελευταία εικοσιτετράωρα φέρεται από άτομα του περιβάλλοντός του ότι είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ώς χθες το μεσημέρι είχε συγκαλέσει δύο συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η πρώτη έγινε προχθές το βράδυ μετά την εκδήλωση της επίθεσης με βόμβες μολότοφ στον καταυλισμό των προσφύγων, ενώ η δεύτερη διεξήχθη χθες το πρωί με τη συμμετοχή και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός ζήτησε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης, εστιάζοντας τόσο στη στάση που τήρησαν οι αστυνομικοί όσο και στο ενδεχόμενο της προβοκάτσιας.
Εάν, δε, κατά την έρευνα διαπιστωθεί ότι διαπράχθηκαν πειθαρχικά και ποινικά κολάσιμες πράξεις, ζητήθηκε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές και να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
* ΥΓ. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ανακοινώθηκε η έκτακτη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα στη Χίο. 

--------------------------------------------
Αναδημοσίευση από το αστικό μέσο Εφημερίδα των Συντακτών

https://www.efsyn.gr/arthro/nyhta-ton-krystallon-gia-toys-prosfyges-sti-hio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.