Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Μεγάλη αντιφασιστική πορεία στη Μυτιλήνη. Ηχηρή απάντηση στα φασιστοσειδή..


Αντιφασιστική Πορεία Λέσβος Μυτιλήνη 30- 09- 2016 [Βίντεο]


Η Αντιφασιστική - Αντιρατσιστική Πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε στις 30- 09- 2016 από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Λέσβου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε μεγάλο κομμάτι των αντιφασιστών και αντιφασιστριών (περίπου 400 άτομα) της Μυτιλήνης καθώς και κόσμος από τα χωριά. Υπήρχε και μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθως και κοσμος απο το ανοιχτό κέντρο υποδοχής για πρόσφυγες και μετανάστες ΠΙΚΠΑ. Η πορεία ήταν μια πρώτη απάντηση στις προκλήσεις της "πατριωτικής κίνησης Μυτιλήνης" πίσω από την οποία κρύβονται οι χρυσαυγίτες του νησιού. Και έπεται συνέχεια. Όλα τώρα αρχίζουν.


ΛΕΣΒΟΣ ΓΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ.







Το Κάλεσμα:



Κάλεσμα σε Αντιφασιστική-αντιρατσιστική πορεία
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 18:00, πλατεία Σαπφούς


Ενάμιση χρόνο πριν η «ησυχία» όλων μας διακόπηκε βίαια σε αυτό τον τόπο. Σταθήκαμε μπροστά σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, σε ένα γιγαντιαίο κύμα ανθρώπων που έφταναν στις ακτές της Λέσβου, οι περισσότεροι ζωντανοί, αλλά και αμέτρητοι νεκροί. Για τις ακτές αυτές η παρούσα κατάσταση δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αποτέλεσε απλώς την κορύφωση μίας συνθήκης που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, αφού η Λέσβος αποτελούσε και αποτελεί βασικό πέρασμα για τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Αυτά τα δύο χρόνια οι συνθήκες διαβίωσής μας έχουν αλλάξει σημαντικά, όπως και οι καθημερινές μας εικόνες, εικόνες εξαθλίωσης, κοινωνικού κανιβαλισμού και κρατικής βίας προς το σύνολο του μετακινούμενου πληθυσμού. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να οργανώσουμε την αδιαμεσολάβητη αλληλεγγύη από τα κάτω, που θα πηγάζει από την ίδια την κοινωνία. Ένα κομμάτι της κοινωνίας της Λέσβου ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν μεταναστεύσει, έτσι ώστε αυτοί να μπορέσουν να επιβιώσουν και μεγάλο μέρος αυτής το έκανε ανιδιοτελώς χωρίς να αποζητά κάποιο αντίτιμο, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση της αλληλεγγύης όπως αυτή πραγματώνεται μέσω των ΜΚΟ και των διαφόρων ντόπιων, ή μη, καιροσκόπων.

Τον τελευταίο καιρό ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κυρίαρχη ρητορική που θέλει τους μετανάστες/τριες υπαίτιους για όλα τα δεινά αυτού του τόπου. Ρητορική η οποία, πολλές φορές -αν όχι όλες- εκφράζεται μέσα από την ξενοφοβία και το ρατσισμό, και στόχο έχει να στρέψει τους κατοίκους του νησιού ενάντια στους μετανάστες/τριες, οι οποίοι και αποτελούν τον πιο υποτιμημένο πληθυσμό, αφού διαμένουν σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς να υπάρχει, πολλές φορές, ίχνος ελπίδας για αυτούς. Η ανάδυση και η αναπαραγωγή αυτής της ρητορικής, βρίσκει χώρο σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί τον τελευταίο καιρό από τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές, αλλά και σε άτομα/επιχειρήσεις, τα οποία βλέπουν να μικραίνει το κομμάτι της οικονομικής πίτας, που μέχρι πρόσφατα απολάμβαναν. Ως άτομα τα όποια διαμένουμε στο νησί, είμαστε μάρτυρες του λόγου που αρθρώνεται στις καθημερινές μας βόλτες. Ο λόγος αυτός συχνά προσπαθεί να μας πείσει ότι οι μετανάστες/τριες, είναι αυτοί που θα βλάψουν την ποιότητα της ζωής μας σε ανεπανόρθωτο βαθμό. Σε αυτό το κομμάτι, μεγάλη ευθύνη έχουν τα τοπικά -και μη- ειδησεογραφικά μέσα, τα οποία δεν έχουν σταματήσει να δημιουργούν ένταση. Το αρνητικό αυτό κλίμα οικειοποιείται με τη σειρά της η σοβαρή και ασόβαρη δεξιά-ακροδεξιά, που δε θέλει να κάτσει άλλο “στον πάγκο”, αλλά να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ξενοφοβικού κλίματος στο νησί. Δεν είναι τυχαίες οι εμφανίσεις καινούργιων κινήσεων από τους διάφορους Κουτσαντώνηδες και τους χαιρετισμούς σε συγκεντρώσεις κατοίκων από τον χουντικό από σόι Αθανασίου. Οι φωνές αυτές, βρήκαν φυσικά το χώρο να αναπτυχθούν στον τόπο μας και εξαιτίας των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί το τελευταίο διάστημα όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Ουσιαστικά επίδικο δεν αποτελεί το κατά πόσο έχει πληγεί η κάθε επιχείρηση/περιοχή αλλά η ίδια αντι-μεταναστευτική πολιτική που ασκείται από το κράτος, πολιτική εγκλεισμού και εξαθλίωσης. Μια πρακτική που καθόλου δε μοιάζει με ανθρωπιστική, όπως συχνά πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός, αλλά περισσότερο θυμίζει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου πολέμου, μόνο που αυτή τη φορά το ''αδίκημα'' των εγκλείστων είναι η μετακίνησή τους από μία περιοχή σε μία άλλη για λόγους επιβίωσης. Η πολιτική αυτή το μόνο που έχει κατορθώσει στη Λέσβο και αλλού, είναι η μεγαλύτερη υποβάθμιση των ζωών όλων μας, ανεξαρτήτου εθνικής προέλευσης και θρησκείας. Μιλάμε για μία πολιτική που έχει μετατρέψει το νησί σε αποθήκη ανθρώπων, χωρίς δυνατότητα διαφυγής και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Είναι προφανές πως άνθρωποι οι οποίοι στερούνται βασικά αγαθά, όπως το φαγητό και η ελευθερία, θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν και να ζήσουν ανθρώπινα. Αναλόγως θα έπραττε άλλωστε και ο καθένας/μιά μας εάν βίωνε αυτή την αποτρόπαια συνθήκη.

Τέλος, όσον αφορά την πατριωτική υστερία των τελευταίων ημερών και τα χυδαία ψέματα που ακούστηκαν και ακούγονται, δε θα μπούμε καν στον κόπο να δώσουμε αξία απαντώντας. Το μόνο που θα πούμε είναι πως όσες και όσοι ανταποκρίνονται σε κεκαλυμμένα ακροδεξιά καλέσματα, πρέπει να γνωρίζουν πως ο ρατσισμός και ο φασισμός αναδύονται πάντα εκεί που ευτελίζεται η ανθρώπινη ζωή.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν και για να μην επιτρέψουμε ούτε σπιθαμή γης να διαχυθεί η ξενοφοβική ρητορική τους, καλούμε όλους και όλες αυτούς και αυτές που έκαναν γνωστή τη Λέσβο για την αλληλεγγύη και την προσφορά τους, να συμμετάσχουν στην αντιφασιστική/αντιρατσιστική πορεία την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, για να κάνουν ηχηρά ξεκάθαρο πως σε αυτόν τον τόπο συνεχίζουν να είναι ανεπιθύμητοι οι θιασώτες της αντικοινωνικής βίας, του ρατσισμού και των ταγμάτων εφόδου που δολοφονούν ντόπιους και μετανάστες.
Για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και αυτο-οργάνωσης.
Αντιφασιστική πορεία, Παρασκευή 30/9 στις 18:00, πλατεία Σαπφούς
Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.