Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Οργισμένοι στην βροχή

Οι πρόσφυγες στον καταυλισμό Κατσικά δεν χαμογελούν στα πρωτοβρόχια...


ToPeriodiko
Οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές δεν φέρνουν κανένα χαμόγελο στους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα του κέντρου «φιλοξενίας»(;!) του Κατσικά Ιωαννίνων. Αντίθετα, φέρνουν θλίψη, πόνο, οργή και φόβο ότι θα υποστούν ξανά την μετατροπή του καταυλισμού τους σε βάλτο. Κι όμως, το μόνο που ακούν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς είναι υποσχέσεις ή έμμεσες απειλές.
Χθες επέστρεψαν στις σκηνές τους μετά από ένα τριήμερο διαμαρτυρίας στην πλατεία του οικισμού για τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες αναγκάζονται να ζουν. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, έγιναν πολλές συναντήσεις τόσο με την αστυνομία, «η οποία διαμήνυσε ότι δεν μπορούν να παραμένουν άλλο στον συγκεκριμένο χώρο» όσο και με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας.
Οι πρόσφυγες ζητούν την μεταφορά τους σε στεγασμένο χώρο καθώς είναι αδύνατη η παραμονή τους στις σκηνές κατά την χειμερινή περίοδο.
Η Ύπατη Αρμοστεία υποσχέθηκε ότι τις «αμέσως επόμενες ημέρες» θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και εγκυμονούσες ενώ θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ανακαίνιση των κτιρίων στις εγκαταστάσεις για παιδιά Αγία Ελένη.
Προς το παρόν, μένουν στις σκηνές και απλά ελπίζουν να μην ξαναζήσουν καταστάσεις όπως η παρακάτω, από προηγούμενη βροχή.
προσφυγες1
προσφυγες3
προσφυγες4
Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς δεν αφορούν φυσικά μόνο στον Κατσικά. Αποτελούν, δε, το πιο προφανές και άμεσο ζήτημα το οποίο οφείλει να επιλύσει η κυβέρνηση με την μεταφορά των προσφύγων και των οικογενειών τους σε ανθρώπινους στεγασμένους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.