Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Επί θύρας ο νέος σφαγιασμός των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

                                                      

Οταν οι Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδος, υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, αντίστοιχα, της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης Γιωργάκη Παπανδρέου, σχεδίαζαν την αντιασφαλιστική ανατροπή της πρώτης μνημονιακής περιόδου (αποκρυσταλλώθηκε στους νόμους 3863 και 3865 του 2010, που αφορούν ασφαλισμένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αντίστοιχα), δημιούργησαν και μια «επιτροπή σοφών», όπως κάνει κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της. Γιατί χωρίς τη γνώμη των «σοφών», των τεχνοκρατών δηλαδή που υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τα συμφέροντα της κεφαλαιοκρατίας, δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική προπαγάνδα από τα αστικά ΜΜΕ. Οι υπουργοί είτε δεν έχουν κύρος είτε το χάνουν σύντομα, ενώ οι τεχνοκράτες είναι εφοδιασμένοι με το τεκμήριο της «σοφίας», της «επιστημοσύνης», της «αντικειμενικότητας». Η επιτροπή αυτή πραγματοποιούσε συνεδριάσεις ανοιχτές στους δημοσιογράφους, που μπορούσαν να κάνουν άνετα το ρεπορτάζ τους, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν εικασίες (η συστηματική παραπληροφόρηση μέσω των ΜΜΕ είναι άλλης τάξης ζήτημα).

Ο νυν και πρώην υπουργός Εργασίας της μνημονιακής συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου Γ. Κατρούγκαλος, αν και δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει στον κόσμο άνθρωπος σοφότερος από την αφεντομουτσουνάρα του, δεν μπορούσε να μη δημιουργήσει τη δική του «επιτροπή σοφών», προκειμένου να του   φτιάξει το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα για τη νέα αντιασφαλιστική ανατροπή, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημόνιου-3. Τη δημιούργησε λίγο πριν τη λήξη της προηγούμενης θητείας του, ώστε να μπορεί να λειτουργεί και κατά την προεκλογική περίοδο.

Εν κρυπτώ

Σ' αυτή την επιτροπή φιγουράρουν και μερικοί παλιοί γνωστοί. Οπως ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, διοικητής του ΙΚΑ την περίοδο του σημιτικού εκσυγχρονισμού (1999-2004), αφού προηγουμένως είχε θητεύσει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ είχε χρηματίσει και πρόεδρος του συνδικάτου τους (πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, 1993-1996). Οπως ο δικηγόρος Δ. Μπούρλος, του οποίου προφανώς εκτιμήθηκε η συμβολή στην «επιτροπή σοφών» που εκπόνησε τους αντιασφαλιστικούς νόμους Λοβέρδου και Παπακωνσταντίνου.

Τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν είναι, βέβαια, δηλωτικά της κατεύθυνσης στην οποία κινείται η εν λόγω επιτροπή. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η «επιτροπή σοφών» του Κατρούγκαλου δε συνεδριάζει δημόσια. Συνεδριάζει εν κρυπτώ και παραβύστω. Οι πόρτες σφαλίζουν και κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να κάνει ρεπορτάζ γνωρίζοντας τι συζητούν οι «σοφοί», ποιες είναι οι προτάσεις που καταθέτουν, ποια η κατεύθυνση στην οποία συγκλίνουν ή έστω προσανατολίζονται. Ετσι, μένουν μόνο οι κατευθυνόμενες διαρροές και οι δηλώσεις που «πετάει» στις κάμερες ο Κατρούγκαλος. Δε χρειάζεται, βέβαια, να σχολιάσουμε παραπέρα το γεγονός ότι η κυβέρνηση που επαγγέλλεται τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την ενημέρωση και τη συμμετοχή του πολίτη δεν επιτρέπει τη δημοσιότητα στις εργασίες ενός υποτιθέμενου επιστημονικού οργάνου. Υπάρχει περίπτωση να επεξεργάζονταν κάτι καλό για τους ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, και να μην είχαν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες;

Ξεδιαντροπιά

Στις 25 Σεπτέμβρη, ο Γ. Κατρούγκαλος έσπευσε να διαψεύσει ότι επίκειται νέα οριζόντια μείωση των συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ, με το γελοίο επιχείρημα ότι η «επιτροπή σοφών» δεν παρέδωσε το πόρισμά της και «έτσι δεν κατέστη δυνατόν να γίνει ποσοτικοποίση των συνεπειών από την εφαρμογή των προτάσεών της». Συμπλήρωσε, δε, ότι είναι ενάντια στην οριζόντια μείωση των συντάξεων.

Το να μιλήσεις για ξεδιαντροπιά στον Κατρούγκαλο είναι σαν να μιλάς για τη χρησιμότητα της χορτοφαγίας σ' έναν κανίβαλο. Δεν μειώθηκαν με τους πρώτους τριτομνημονιακούς νόμους όλες οι κύριες συντάξεις κατά 2% και όλες οι επικουρικές κατά 6% (εισφορά για τον κλάδο υγείας), ανεξάρτητα από το ύψος τους; Πόση ξεδιαντροπιά και πόσο θράσος χρειάζεται για να πεις ότι είσαι ενάντια στις οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, όταν έχεις ήδη μειώσει κατά 6% ακόμα και τις πενιχρότατες επικουρικές συντάξεις;

Στις 7 Οκτώβρη, δηλαδή μόλις δώδεκα μέρες μετά την προηγούμενη δήλωσή του, προσερχόμενος στο μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνεργασία με το επιτελείο Τσίπρα (αντιλαμβανόμαστε με τι περιεχόμενο), ο Κατρούγκαλος ξέχασε την προηγούμενη «διαβεβαίωσή» του και πέταξε στην πιάτσα της τρομο-προπαγάνδας νέο χρησμό: «Θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων που είναι κάτω από 1.000 ευρώ». Η αποκρυπτογράφηση του χρησμού δεν είναι καθόλου δύσκολη: τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ θα τις πετσοκόψουμε, για τις κάτω από 1.000 ευρώ «θα το παλέψουμε». Για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση και αναπτυχθούν τίποτα αισθήματα ανακούφισης στους χαμηλοσυνταξιούχους, «κύκλοι» του υπουργείου Εργασίας ανέλαβαν να εξηγήσουν ότι το όριο των 1.000 ευρώ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη μαζί.

Στη βάση του Μνημόνιου-2

Η περικοπή των συντάξεων που είναι πάνω από 1.000 ευρώ δε θα γίνει για πρώτη φορά. Εχει ξαναγίνει το Νοέμβρη του 2012, με το μνημονιακό νόμο 4093 που ψήφισε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Με την υποπαράγραφο Β3 προχώρησαν σε οριζόντια περικοπή των συντάξεων που αθροιστικά (κύριες και επικουρικές) ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ. Ετσι, μειώθηκαν και κύριες συντάξεις που το 2012 ήταν κάτω από 1.000 ευρώ. Οι  μειώσεις των συντάξεων ήταν κλιμακωτές, ανάλογα με το ύψος τους. Οι συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ μειώθηκαν κατά 5%, από 1.500 μέχρι 2.000 ευρώ μειώθηκαν κατά 10%, από 2.000 μέχρι 3.000 ευρώ μειώθηκαν κατά 15% και από 3.000 ευρώ και πάνω μειώθηκαν κατά 20%.

Υπάρχει, λοιπόν, έτοιμη η βάση από την εποχή του Μνημόνιου-2, οπότε ο Κατρούγκαλος μπορεί να πάρει σαν βάση τη διάταξη του Ν. 4093/2012 και πάνω σ' αυτή να χτίσει τη νέα δραστική μείωση όσων συντάξεων είναι πάνω από 1.000 ευρώ (αθροιστικά κύρια και επικουρική και όχι μόνο η κύρια σύνταξη).

Ο ισχυρισμός του Κατρούγκαλου, ότι θέλει δήθεν να ποσοτικοποιήσει πρώτα τις προτάσεις της «επιτροπής σοφών» είναι σκέτο παραμύθι. Η βασική ποσοτικοποίηση έχει γίνει από το Μνημόνιο-3, οι αποφάσεις έχουν παρθεί και ο Κατρούγκαλος θέλει απλά να χρησιμοποιήσει τις προτάσεις των ξεσκολισμένων της «επιτροπής σοφών». Μάλιστα, όλα θα γίνουν με τη ναζιστική τακτική του «αστραπιαίου πολέμου», για να μην προλάβουν να αναπτυχθούν ταξικές αντιστάσεις. Το ιδεολογικό πλαίσιο τέθηκε από τον ίδιο τον Τσίπρα στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όταν παρουσίασε εμφατικά την ολοκλήρωση της λεγόμενης πρώτης αξιολόγησης από την τρόικα ως ύψιστο εθνικό στόχο των επόμενων μηνών. Οι προηγούμενοι έλεγαν «ψηφίζουμε για να πάρουμε τη δόση», οι σημερινοί λένε «ψηφίζουμε για να πάρουμε τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος».

Διευκρινίζουμε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, που θα οδηγήσει σε ακόμη μικρότερες συντάξεις, αλλά για τους ήδη συνταξιούχους. Διότι το Μνημόνιο-3 θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2015 και το 2016. Κι αυτή η μείωση μπορεί να προκύψει μόνο από τους ήδη συνταξιούχους και όχι από αυτούς που θα βγουν από τώρα και μετά στη σύνταξη. Αυτό επιβεβαιώνεται από το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016, στο οποίο τίθεται ο στόχος να μαζευτούν από τους συνταξιούχους τουλάχιστον 722 εκατ. ευρώ το 2016. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι Τσιπροκαμμένοι να μειώσουν το μέγεθος της κλίνης του Προκρούστη και κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ για το οποίο μιλάει ο Κατρούγκαλος.

Σε ό,τι αφορά τη γενική αντιασφαλιστική ανατροπή, σημειώνουμε ότι στο στόχαστρο έχουν ήδη μπει και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010. Είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν δραστικά τα λεγόμενα ποσοστά αναπλήρωσης, με στόχο να μειώσουν πολύ τις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που είναι ήδη συντεταγμένο και το έχουν ήδη συζητήσει καταρχήν με την τρόικα. Τέτοια νομοσχέδια δεν φτιάχνονται σε λίγες μέρες, γι' αυτό και θεωρούμε ότι είναι ζήτημα χρόνου η δημοσιοποίησή του. Με τις διαρροές, με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και με τις ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις κάποιων από τους «σοφούς» προσπαθούν να φτιάξουν πρώτα το κατάλληλο κλίμα.

Το βασικό σύνθημα της «Κόντρας» κατά την προεκλογική περίοδο ήταν πως η κάλπη βγάζει μνημόνια και περικοπές συντάξεων. Πλέον περιθώρια δεν υπάρχουν. Η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει «να ξεπλύνουν τη ντροπή τους» και να παλέψουν μαζικά και μαχητικά για να μην περάσει η άγρια αντιασφαλιστική επίθεση.

KONTΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 10 ΟΚΤΩΒΡΗ     http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/24726.Επί-θύρας-ο-νέος-σφαγιασμός-των-συντάξεων-και-των

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.