Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Νέο δείγμα θεσμικού εκφασισμού στα Ιωάννινα. Πολιτική δίωξη αντιφασιστών μετά από δακτυλοδεικτούμενη υπόδειξή .

Λιγκιάδες Ιωάννινων. Κέρδισε(;) η λήθη.

Νέο δείγμα θεσμικού εκφασισμού στα Ιωάννινα με την αστυνομία και την εισαγγελία να υποκλίνονται σε ακροδεξιό που σήκωσε το δάκτυλο και κατέδωσε αντιφασιστες στην αστυνομία.

Το γεγονός περιγράφει η εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ αν και το ζήτημα είναι κατά πόσο ο οργανωμένος κυβερνητικός ρόλος των φιλοναζιστών  Μπαλτάκων,  έχει κυριεύσει τους θεσμούς και τους μηχανισμούς του καθεστώτος του Μνημονίου που ούτως ή άλλως ασκεί ολοκληρωτική πολιτική ...
Το δείγμα των Ιωαννίνων δεν δείχνει να είναι περιθωριακό των πολιτικών προθέσεων του καθεστώτος να συσφίξει τις σχέσεις του με ναζιστές-φασίστες,   δίνοντάς τους προνομιακή δυνατότητα άσκησης πολιτικής μέσω...  μηνύσεων.

Γιάννινα: Συνέλαβαν και δίκασαν αντιφασίστες επειδή το απαίτησε Χρυσαυγίτης

Τη Δευτέρα 14 Απρίλη, στις 10:30 το βράδυ, προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων (ΑΔΙ) τρεις αντιφασίστες με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων. Ο ένας απ' αυτούς αφέθηκε αργότερα ελεύθερος, ενώ οι άλλοι δύο μετατράπηκαν σε κατηγορούμενους, μετά από προφορικήμήνυση για απειλή και εξύβριση, που υπέβαλε στέλεχος της φασιστικής Χρυσής Αυγής λίγο χρόνο μετά τη δήθεν προσαγωγή των αντιφασιστών. Οι ασφαλίτικοι μηχανισμοί κινήθηκαν να συλλάβουν τους αντιφασίστες και όχι να τους προσαγάγουν, όπως ισχυρίστηκαν όταν τους κουβάλησαν στην ΑΔΙ.

Ας δούμε τα γεγονότα. Εκείνο το βράδυ, ο φασίστας καταγγέλλει στο 100 ότι απειλήθηκε και εξυβρίστηκε από ομάδα αντιφασιστών στο σπίτι του. Μετά απ’ αυτή την καταγγελία (στελέχους εγκληματικής οργάνωσης, για να μην ξεχνιόμαστε), ο επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων σπεύδει προς βοήθειά του. Δίνεται εντολή σε περιπολικό να σπεύσει στην περιοχή που δήθεν έγινε το συμβάν και να προσαγάγει όσα άτομα βρεθούν στην περιοχή. Μετά την προσαγωγή των αντιφασιστών, ενημερώνεται ο φασίστας της Χρυσής Αυγής, ο οποίος μαζί με άλλα στελέχη της καταφθάνει στην ΑΔΙ. Και τότε αρχίζει να ξετυλίγεται το όργιο της αυθαιρεσίας και της παραβίασης στοιχειωδών κανόνων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αποκαλύπτεται η αγαστή συνεργασία στελεχών της ΑΔΙ -που εκείνη τη στιγμή χειρίζονται την υπόθεση- με στελέχη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ο φασίστας μαζί με τη φίλη του υποδεικνύει τους δύο από τους τρεις, γνωστούς (από τη δράση τους) αντιφασίστες, ως τους ανθρώπους που δήθεν τον εξύβρισαν και τον απείλησαν και ταυτόχρονα υποβάλλει προφορική μήνυση. Τα στελέχη της ΑΔΙ που χειρίζονται την υπόθεση (δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους) αρκούνται στις καταγγελίες των φασιστών και συλλαμβάνουν τους δύο αντιφασίστες, χωρίς κανένα αστυνομικό όργανο να έχει άμεση γνώση των πραγματικών περιστατικών.

Οι αντιφασίστες ζητούν να εξεταστούν ως μάρτυρες φίλοι τους, με τους οποίους βρίσκονταν μαζί σε τσιπουράδικο. Το αίτημα δε γίνεται δεκτό και την επομένη οι αντιφασίστες προσάγονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ως κατηγορούμενοι. Η αντεισαγγελέας πρωτοδικών Δέσπ. Σωτηρίου απορρίπτει το αίτημα της συνηγόρου υπεράσπισης Κατ. Τάτση, να εξετάσει και τους δικούς της μάρτυρες, πριν αποφασίσει για την παραπομπή ή μη των εντολέων της, κάνει δεκτή τη μήνυση του φασίστα, χωρίς να εξετάσει ουσιαστικά και σε βάθος (όπως είχε υποχρέωση) τη βασιμότητα των καταγγελιών του,και παραπέμπει τους αντιφασίστες να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές!

Την Τρίτη 15 Απρίλη η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται (στο πλαίσιο του τριημέρου) για την Πέμπτη 17 Απρίλη. Την Πέμπτη το δικαστήριο απαλλάσσει τους δύο αντιφασίστες λόγω αμφιβολιών, παρά το γεγονός ότι η αντεισαγγελέας Σωτηρίου πρότεινε την ενοχή του ενός για απειλή και εξύβριση και της άλλης για απειλή. Για όσους απορούν πώς συνέβη και η εισαγγελέας που άσκησε την ποινική δίωξη να βρίσκεται και στην έδρα και να δικάζει, σημειώνουμε πως στην περιφέρεια αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο.



Ιδού, εν συντομία, οι παραβιάσεις που έγιναν τόσο από τα στελέχη της ΑΔΙ όσο και από την αντεισαγγελέα Σωτηρίου.

Παραβιάστηκε η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται προκειμένου να αναγνωριστεί «ο δράστης ενός ή περισσότερων αδικημάτων», που είναι φυσικά γνωστή στους ασφαλίτες. Η υπόδειξη που έγινε από τον φασίστα (μέλος εγκληματικής οργάνωσης, το ξαναλέμε) δεν μπορεί, βέβαια, να θεωρηθεί διαδικασία αναγνώρισης. Οι ασφαλίτες το μόνο που είχαν δικαίωμα και υποχρέωση να κάνουν ήταν να πάρουν τα στοιχεία του φασίστα και των αντιφασιστών, να τους αφήσουν ελεύθερους και να ενημερώσουν όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ότι μπορούν μέσα σε διάστημα τριών μηνών να καταθέσουν είτε σε Αστυνομικό Τμήμα είτε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μήνυση, η οποία θα εξεταστεί για τη βασιμότητά της από τον εισαγγελέα στον οποίο θα χρεωθεί.

Οι ασφαλίτες της ΑΔΙ, όμως, δεν τήρησαν τους στοιχειώδεις δικονομικούς κανόνες. Εκαναν δεκτή τη μήνυση του φασίστα, λες και αυτός ήταν αστυνομικό όργανο που είχε διαπιστώσει αυτόφωρο αδίκημα. Δεν είναι, βέβαια, είδηση ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και τα στελέχη τους ερωτοτροπούν με τις φασιστικές οργανώσεις και τις στηρίζουν, ακόμη και τώρα που η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της αντεισαγγελέα Σωτηρίου, η οποία όχι μόνο δεν εξέτασε στοιχειωδώς την υπόθεση, όχι μόνο μερολήπτησε προκλητικά υπέρ των φασιστών και σε βάρος των αντιφασιστών, αρνούμενη να ακούσει τους μάρτυρές τους, αλλά και απήγγειλε κατηγορίες παραπέμποντας τους αντιφασίστες στο αυτόφωρο, αποδεχόμενη ως θέσφατα τους ισχυρισμούς μέλους εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτό το γεγονός έρχεται να αποδείξει για μια ακόμη φορά, ότι το φασισμό δε θα τον τσακίσουν τα αστικά κόμματα, οι κυβερνήσεις τους και ο κατασταλτικός μηχανισμός του αστικού κράτους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.