Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Σχετικά με το Μετώπο Εργαζομένων για τη Συνδικαλιστική Αντεπίθεση που συγκροτήθηκε και στην Άρτα.



Έγινε και στην Άρτα το πρώτο βήμα  συγκρότησης ενός νέου συνδικαλιστικού μετώπου εργαζομένων , ανέργων , συνταξιούχων,  με τη συμμετοχή αρκετών υποστηρικτών του νέου εγχειρήματος. 

Η κίνηση αυτή  έχει πανελλαδικό ενδιαφέρον και θα οριστικοποιήσει το σχήμα τ
ης το διήμερο 15-16 Μαρτίου σε πανελλαδική συνδιάσκεψη στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Σινέ Κεραμικός.

Αναμφίβολα, είναι απολύτως θετικό να γίνονται προσπάθειες στην κατεύθυνση της Ταξικής πάλης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πολιτικοιδεολογικής  σύγκρουσης  με το ακροδεξιό καθεστώς του Μνημονίου.
Η οργάνωση  βημάτων, έστω μικρών, δημιουργούν την διαδρομή που πρέπει να πατήσει σήμερα  η κοινωνία και το ταξικό υποκείμενο και που δεν είναι άλλο παρά η σύγκρουση με το άκρο_φιλελεύθερο καθεστώς του Μνημονίου.



Η σημερινή κατάσταση στους χώρους εργασίας και των εργασιακών/πολιτικών δικαιωμάτων  απαιτεί την επαναδημιουργία δομών εργασιακής/συνδικαλιστικής οργάνωσης .
Τα ήδη υπάρχοντα συνδικαλιστικά εργαλεία (πχ ΓΣΕΕ) έχουν ιδιοποιηθεί από τα παράσιτα  του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και έχουν εγκλωβίσει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους,  στην απάθεια αν όχι στην απαξίωση. Το ξεπέρασμα αυτών των (και συνδικαλιστικών) αλητήριων(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) πρέπει να συμβεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο...

Αν και η προσπάθεια του Μετώπου είναι ακόμη στα πρώτα βήματα της, προσθέτοντας στο δημόσιο διάλογο που προκαλεί το κάλεσμα  του νέου  μετώπου εργαζομένων, τονίζουμε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά θα πρέπει να εμμείνουν  σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αγώνα στους χώρους εργασίας και των ανέργων  και να μην εξαντληθούν σε ανταγωνιστικές συνδικαλιστικές διαμάχες με άλλα ανάλογα σχήματα.
  Να κυριαρχήσουν λογικές σύνθεσης των εργαζομένων και των συλλογικοτήτων που να έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Να επικρατήσουν  τα  προτάγματα της αλληλεγγύης και της οργάνωσης από τα κάτω,  κοινών  αγώνων σε όλα τα επίπεδα, στους χώρους εργασίας(πχ απεργίες) στην κοινωνία (πχ αποτροπή πλειστηριασμών), στην πολιτική κυριαρχία(ανατροπή του ακροδεξιού καθεστώτος του Μνημονίου) κλπ..  
Αυτό είναι και το σημείο συνάντησης όλων, που είναι και μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας.      


                  Παραθέτουμε την ανακοίνωση του Μετώπου..




«Μ.Ε.Σ.Α. ενάντια στα βαλτωμένα νερά του σ.κ. και την εργατική – λαϊκή αντεπίθεση»   
  
Με την εκλογή 15 αντιπροσώπων και προσωρινής συντονιστικής επιτροπής της νέας παράταξης, του Μετώπου Εργαζομένων για τη Συνδικαλιστική Αντεπίθεση, ολοκληρώθηκε στην Άρτα, την Τετάρτη 5 Μαρτίου, η προσυνδιάσκεψη που έγινε, με αφορμή την επίσημη πρώτη της νέας παράταξης, του Μ.Ε.Σ.Α., της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης δηλαδή, που θα γίνει στις 15-16 Μαρτίου στο Σινέ Κεραμικός.
   Στην προσυνδιάσκεψη της Άρτας, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, εισηγητές ήταν ο Γιώργος Χαρίσης, οργανωτικός γραμματέας της Αυτόνομης Παρέμβασης, και ο Δημήτρης Μέρκος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Παρευρέθη επίσης το μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ Αντώνης Σταυριανός.
   Στην προσυνδιάσκεψη, παρατηρήθηκε μαζική συνέλευση συνδικαλιστών, εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων. Αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για την κατάσταση και τα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και τονίστηκε πως πλέον είναι «ώριμο» το αίτημα για τη δημιουργία του Μ.Ε.Σ.Α., το οποίο θα αναγεννήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και θα οργανώσει την αντεπίθεση εναντίον των δανειστών, της μνημονιακής κυβέρνησης και του Κεφαλαίου.
   Όπως τόνισε ο Γ. Χαρίσης, «το Μ.Ε.Σ.Α., έχοντας υπόψη τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, την ανάγκη να ανταποκριθούμε στα κρίσιμα και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και κυρίως την ανάγκη να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της εργατικής-λαϊκής αντεπίθεσης και της νίκης απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου, πιστεύει πως απαιτείται από όλες τις δυνάμεις του συνδικαλισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
   «Η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του Μ.Ε.Σ.Α., στις 15-16 Μάρτη 2014, στην Αθήνα, για τη δημιουργία ενιαίας εργατικής συνδικαλιστικής παράταξης και η συγκρότηση ενός ισχυρού αυτόνομου ταξικού ρεύματος στο εργατικό κίνημα, θα συμβάλει σ’ αυτή την κατεύθυνση, της εργατικής – λαϊκής αντεπίθεσης, θα ταράξει τα βαλτωμένα νερά στο σ.κ και θα δημιουργήσει τους όρους της εργατικής αντεπίθεσης και της νίκης απέναντι στις δυνάμεις του Κεφαλαίου», συμπλήρωσε.

ΜΕΣΑ
ΑΡΤΑ 6/3/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.